Sous vide flank steak (Bavette)
Tip: Ben je geïnteresseerd in sous vide koken, maar heb je geen vacumeermachine? Geen zorgen, wij hebben een eenvoudige oplossing voor je!
Sous vide koken betekent letterlijk 'onder vacuüm'. Door lucht uit de vacuümzak te halen voorkom je dat er zuurstof bij het voedsel komt en blijven smaak en voedingsstoffen beter behouden. Voor dit proces heb je echter niet per se een vacumeermachine nodig.
Je kunt eenvoudigweg een hersluitbaar zakje gebruiken, bijvoorbeeld de zakjes van IKEA. Plaats je ingrediënten in de zak en druk met de hand zoveel mogelijk lucht eruit. Druk de zak vervolgens voor ongeveer 3/4 deel dicht en hou hem onder water in het waterbad. Hierdoor wordt het laatste beetje lucht uit het zakje gedrukt en kun je de zak volledig sluiten.
Zo kun je gemakkelijk en zonder gedoe sous vide koken, zelfs zonder vacumeermachine.
Sous vide flank steak
==========
> Bereidingstijd: 100 minuten
> Porties: 4
> Ingrediënten:
- 650 gr flanksteak / bavette
- Olijfolie
- Zout en peper
> Benodigdheden
- Sous vide apparaat
- Waterbad (of grote pan)
- Her sluitbaar zakje (bijv. Ikea)
- Pan
Bereiding
=========
- Vul een grote pan met water en plaats het sous vide apparaat erin. Stel het apparaat in op 55 graden Celsius en laat het water verwarmen.
- Dep de flanksteak droog met keukenpapier en bestrooi hem rijkelijk met zout en peper.
- Plaats de flanksteak samen met een scheutje olie in een sous vide zak en vacumeer.
- Leg de zak met de flanksteak in het voorverwarmde waterbad en stel de timer in op 90 minuten.
- Haal de zak met de gegaarde flanksteak uit het waterbad en verwijder het vlees uit de zak. Laat het even rusten.
- Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Voeg een scheutje olie toe en laat de pan heet worden.
- Bak het vlees in de hete pan goudbruin aan beide kanten, ongeveer 1 minuut per kant.
- Haal het vlees uit de pan en snijd het in mooie plakken.
- Serveer direct en geniet van de heerlijke smaak van de sous vide bereide flanksteak.
Enjoy!