Basisrecept zuurdesembrood
Zuurdesembrood is een heerlijk, ambachtelijk brood dat je maakt zonder gewone gist. In plaats daarvan gebruik je een natuurlijke starter van bloem en water, die zorgt voor het rijzen en de karakteristieke, lichtzure smaak. Het kost wat tijd en aandacht, maar het resultaat is een knapperig en smaakvol brood. Hieronder vind je een makkelijk basisrecept om zelf zuurdesembrood te bakken!
Basisrecept?
Met dit basisrecept maak je zelf heerlijk zuurdesembrood.
Ook
Zuurdesembrood
==========
> Bereidingstijd: 2 dagen
> Porties: 1 brood
> Ingrediënten Zuurdesembrood:
- 500 gram ongebleekte bloem
- 375 ml lauw water
- 110 gram actieve starter
- 10 gram zout
> Benodigdheden:
- Kom
- Rijsmandje
- Dutchoven
- Bakpapier
- Scherp mesje
“Een starter maken kan een lang proces zijn, maar eenmaal klaar kan het een leven mee gaan.”
Hoe maak je een starter?
=========
Ochtend Dag 1 Haal de starter uit de koelkast en voed deze. Wacht tot de starter verdubbeld is in volume.
Middag Dag 1 Weeg 375 gram lauw water af en voeg 110 gram actieve starter toe. Meng dit met een garde tot je een melkachtig mengsel hebt. Voeg vervolgens 500 gram bloem en 10 gram zout toe. Roer alles goed door tot er geen droge bloem meer zichtbaar is. Dek het mengsel af en laat het 30 minuten rusten.
Na 30 minuten begin je met de eerste serie stretch & folds. Dit herhaal je elke 30 minuten gedurende 2 uur. Laat het deeg daarna in de kom rijzen voor de eerste bulkrijs, tot het in volume verdubbeld is.
Avond Dag 1 Als het deeg verdubbeld is, stort je het uit op een licht met bloem bestoven werkblad. Maak er een bol van en laat deze 10 minuten rusten. Vorm daarna een stevige bol en leg deze in de met bloem bestoven rijstmand. Dek de bol af en zet deze in de koelkast.
Ochtend Dag 2 Haal het deeg uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius en plaats de lege Dutch oven alvast in de oven om voor te verwarmen. Leg het deeg op een stuk bakpapier en gebruik een scherp mes om een inkeping in het deeg te maken. Wanneer de oven goed is voorverwarmd, plaats je het deeg, met het bakpapier, in de Dutch oven. Bak het brood 30 minuten met de deksel erop.
Verlaag na 30 minuten de temperatuur naar 200 graden Celsius en bak het brood nog eens 20 minuten zonder deksel. Haal het brood uit de oven en laat het een uur afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.