Chef's special |Yotam Ottolenghi's Perzik galette met rozemarijn en limoen

Er zijn tal van chefs die we bewonderen, van Jamie Oliver tot Anthony Bourdain, van Gordon Ramsay tot Jonnie Boer en Ron Blaauw. Hun kookboeken vormen een enorme inspiratie voor ons bij het ontwikkelen van nieuwe recepten. Sommige recepten zijn echter zo bijzonder dat we ze graag met jullie willen delen.

Een fantastisch voorbeeld hiervan is het recept voor een perzik galette van Yotam Ottolenghi. Ottolenghi, een chef van Israëlische afkomst, heeft de keuken van het Midden-Oosten naar de voorgrond gebracht en staat bekend om zijn moderne en verrassende benadering van groenten op het bord. Maar ook zijn desserts zijn geweldig en elk recept is de moeite waard om te maken.

De perzik galette is een plaatje om te zien en de smaak is even verrukkelijk als het eruit ziet. De perziken zijn sappig maar toch stevig, de marinade zorgt voor een heerlijke frisse smaak met een vleugje rozemarijn. De siroop die je maakt van de marinade is bijna vloeibaar goud en maakt het gerecht helemaal af. Misschien klinkt dit een beetje overdreven, maar probeer het recept zelf uit en oordeel zelf!

Perzik galette met rozemarijn en limoen

==========
> Bereidingstijd: 2 uur
> Porties: 8
> Ingrediënten:

  • 6 plakken roomboter bladerdeeg (of 200 gram)
  • 2 limoenen
  • 80 gram kristalsuiker
  • 2 perzikken (niet te rijp)
  • 150 gram creme fraiche
  • bloem voor werkblad
  • 10 gram roomboter
  • 1 losgeklopt ei
  • ¼ tl maizena
  • 1 takje rozemarijn

>Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Bakpapier

Gebruik tijm in plaat van rozemarijn voor een leuke variatie.

Bereiding
=========

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Ontpit de perzikken en snijd ze in plakken van een halve centimeter. Doe ze in een grote kom en zet apart.
  3. Rasp 1 limoen met een fijne rasp totdat je ongeveer een theelepel rasp hebt en zet apart. Gebruik voor de tweede limoen een dunschiller en doe de schillen bij de perzikken. Pers beide limoenen uit en zet het sap apart.
  4. Voeg nu 60 gram suiker samen met 1,5 eetlepel limoensap en mix goed door. Voeg de rozemarijn takjes en suiker-limoen mengsel toe aan de perzikken en schep goed om. Dek de kom af met folie en laat minimaal 40 minuten marineren tot een aantal uur.
  5. Mix ondertussen de limoenrasp en 1 theelepel suiker met de creme fraiche en zet in de koelkast tot gebruik.
  6. Strooi wat bloem op het werkblad en rol het bladerdeeg uit tot ongeveer een halve centimeter dik en met een doorsnee van 26 cm. Leg het bladerdeeg op een met bakpapier bedekte bakplaat.
  7. Giet de perzikken af en vang het sap op in een klein steelpannetje.
  8. Verdeel de perzikken over het bladerdeeg en zorg dat er ongeveer 6 cm bij de randen vrij blijft. Vouw de randen vervolgens naar binnen. Verdeel kleine klontjes roomboter over de perzikken en bestrijk het bladerdeeg met het losgeslagen ei. Strooi de overgebleven suiker gelijkmatig over het deeg en bak in ongeveer 20 minuten gaar.
  9. Terwijl de galette in de oven staat, roer je de maizena door de perzikkensiroop en laat zachtjes verwarmen op middelhoog vuur. Laat het ongeveer 2 minuten zachtjes koken totdat de siroop de dikte van honing heeft.
  10. Haal de galette uit de oven en giet de siroop over de perzikken. Zet vervolgens terug in de oven voor 15 minuten tot de galette goudbruin is en de perzikken beginnen te 'bubbelen'.
  11. Serveer de galette met een flinke dot van de limoen creme fraiche en laat je smaakpapillen hun werk doen.

    Eet smakelijk!

Vorige
Vorige

Pasta carbonara met pangrattato

Volgende
Volgende

Sous vide flank steak (Bavette)