Arancini (risottoballetjes)

on

Arancini, ofwel een Italiaanse bitterbal van risotto waar zelfs de grootste bitterbalfanaat blij van wordt.

Arancini is van oorsprong een Siciliaans gerecht en wordt vaak gevuld met een vlees- of tomatenvulling.

Wij houden het simpel en gebruiken geen vulling. Wij serveren de arancini met een heerlijke truffelmayonaise of met aolï.

De mogelijkheden zijn eindeloos, voeg bijvoorbeeld chorizo, paddestoelen of andere groente toe aan de risotto. Ook kan je de arrancini vullen met een beetje mozzarella.

Deze snack is ook erg makkelijk vegatarisch te maken, door groentebouillon te gebruiken in plaats van kippenbouillon.

Ingrediënten voor 24 stuks

  • Olijfolie
  • 300 gr risottorijst
  • 1 ui
  • 100 gr parmezaanse kaas
  • 1250 ml kippenbouillon
  • Scheut witte wijn
  • 25 gr roomboter
  • Bloem
  • 3 eieren
  • Panko
  • Olie om in te frituren

Bereiding

Snipper de ui zo fijn mogelijk en rasp alvast de parmezaanse kaas.

Zet een pan op midelhoogvuur en verwarm hier de bouillon in. (Wij hebben 3 kippenbouillontabletten gebruikt voor 1250ml water)

Verhit een beetje olijfolie in een brede pan met een dikke bodem (bijvoorbeeld een hapjespan) en fruit de ui 4 minuten op laag vuur, totdat de ui glazig is. Voeg de risottorijst toe en fruit een paar miniuten mee, totdat de rijst ook glazig is.

Blus de risotto af met een flinke scheut wijn en roer goed door todat al het vocht opgenomen is.

Voeg vervolgens een scheut bouillon toe en blijf weer roeren totdat de bouillon helemaal is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst beetgaar is, dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Zet het vuur uit en voeg de parmezaanse kaas toe aan de risotto en roer dit goed door. Verdeel de boter in een paar blokjes en voeg deze ook toe aan de risotto. Doe een deksel op de pan en laat het geheel een kwartier rusten.

Schep na een kwartier nog even goed door en laat de risotto vervolgens helemaal afkoelen. Het liefst de hele nacht in de koelkast.

Wanneer de risotto helemaal is afgekoeld kan je er 24 balletjes van maken. Wij gebruiken hier graag een ijsschep voor, zodat ze allemaal ongeveer even groot worden.

“Vries de ongefrituurde arancini in om later nog eens van te genieten”

Tijd om te paneren!

Doe de bloem in een diep bord, klop de eieren los in een ander diep bord en doe de panko in weer een ander diep bord.

Haal de rijstballetjes eerst door de bloem, vervolgens door het ei en als laatste door de panko.

Verhit de olie in de frituurpan tot 170 °C en frituur de arancini in kleine porties in ongeveer 5 minuten goudbruin.

Buon appetito!

Geef een reactie