Verse frieten uit de oven

on

Wie houdt er niet frieten? Juist, bijna iedereen. Maar frietjes zijn vet en niet gezond. Met ons recept kan jij quilt-free genieten van lekkere frietjes zonder in te leveren op smaak.

Het maken van frieten is heel eenvoudig, het werk zit hem vooral in het vinden van de beste aardappel. En dat hebben wij gelukkig al voor jou uitgezocht.

Kruimige aardappels bevatten relatief veel zetmeel en weinig water, dit zorgt ervoor dat de frietjes bij het bakken lekker bloemig en luchtig blijven. Vastkokende aardappelen bevatten juist veel water en zorgt ervoor dat de frietjes slap blijven en niet lekker krokant bakken.

Kies daarom voor een kruimige aardappel zoals de Eigenheimer, Agria of Doré. Bij sommige supermarkten verkopen ze ook zogenaamde frietaardappelen.

Wij delen graag ons recept met je. Tag ons op instagram of facebook met het eindresultaat!

Ingrediënten 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 3 el olijfolie
  • 2 el paprikapoeder
  • peper & zout

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier
  • oven

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220°C en laat de bakplaat in de oven staan.

Schrob de aardappels schoon, schillen is niet nodig, en snijd ze in repen van ongeveer 1 cm dik (vingerdikte).

Spoel de frieten af met koud water en laat ze goed drogen door ze af te dekken met een theedoek. Als je tijd hebt, doe dit dan in de ochtend. Hoe droger de frieten zijn hoe beter deze bakken in de oven.

Voor de kruidenmix meng je de paprikapoeder, flink zout en peper in een kommetje en meng goed door.
Doe de frieten met in een kom en bestrooi rijkelijk met de kruidenmix en voeg de olijfolie toe. Hussel de frieten goed door zodat alle frieten bedekt zijn.

Haal de bakplaat uit de oven en doe er bakpapier op. Verdeel de frieten gelijkmatig over de bakplaat en zet de bakplaat terug in de oven en bak ze in 30 á 40 minuten goudbruin. Schep tussentijds een keer om. De baktijd kan afwijken, dus houd tussentijds goed in de gaten.

Eet smakelijk! En tag ons vooral op facebook met het eindresultaat.

Geef een reactie