Sticky pork bao bun

De Bao bun, een gestoomd wit broodje ook wel gua bao of lotusbroodje genoemd. Dit broodje komt oorspronkelijk uit Taiwan, maar heeft inmiddels de hele wereld veroverd en is een van de bekendste streetfoods. Wij snappen wel waarom! Want de vulling alleen al laat je watertanden. 

De zacht, licht zoete broodjes smelten in je mond. En de combinatie van een zoet, zure salade en hartige varkensvlees zorgt voor een smaakexplosie. 

De bao buns koop je bij de lokale toko, maar je kan deze ook zelf maken. Het recept hiervoor vind je hier. 

d62b549b-a851-4bfc-a40b-40eab383c8c6

Ingrediënten (4 personen)

  • 8 bao buns
  • 400 gram varkenshaas
  • 1 komkommer
  • 1 rode peper
  • 5 bosuitjes
  • 3 tenen knoflook
  • koriander
  • sesamzaadjes
  • 5 cm verse gember
  • 4 tl suiker
  • 60 ml rijstazijn (of witte wijnazijn)
  • 80 ml sojasaus
  • 40 ml sasamolie
  • 120 ml water
  • 4 el bruine suiker
  • bloem
  • peper & zout

Bereiding

Snijd de komkommer in dunne repen. Meng in een grote kom de witte suiker, rijstazijn en een snuf zout. Voeg de komkommer toe aan de dressing, roer goed door en zet apart om in te trekken.

Pers de knoflook. Snijd of rasp de gember fijn en snijd het witte gedeelte van de bosui in kleine ringen. Bewaar het groene gedeelte voor later. Snijd de helft van de rode peper fijn. Om de sticky saus te maken, meng je de bruine suiker, sojasaus en sesamolie. Snijd de resterende rode peper en het groene gedeelte van de bosui in fijne reepjes. Zet apart tot gebruik.

Snijd de varkenshaas in dunne plakken en bestrooi met peper en zout. Doe de bloem in een diep bord en wentel de plakken door de bloem. Zorg ervoor dat de plakken met een dun laagje bloem bekleed zijn. Dit laagje zorgt ervoor dat de saus er straks goed aan blijft kleven en hij extra ‘sticky’ wordt.

Verhit een klein beetje zonnebloem ( of andere neutrale olie) in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Zorg dat de pan goed heet is en plaats dan een deel van het vlees in de pan om dicht te schroeien. Het zijn dunne plakken, 1 minuut per kant is voldoende. Haal het vlees uit de pan en zet even apart. Herhaal dit todat al het vlees gebakken is. 

Wanneer het vlees klaar is, laat je de pan op het vuur staan en voeg je eventueel wat extra olie toe. Zet het vuur iets lager en bak de bosui, gember, knoflook en rode peper voor 5 minuutjes. Voeg de saus en het water.  Breng de saus aan de kook en voeg het vlees toe. Roer regelmatig door en zie de magie in de pan! 

Als je de bao buns niet zelf hebt gemaakt, bereid je de bao buns volgens de instructies op de verpakking.

Vul de buns met een beetje salade en het vlees, vergeet niet een extra schepje saus erop de te doen. Garneer de buns met rode peper, bosuitjes, koriander en sesamzaadjes. 

可食用的!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie