Brabantse worstenbroodjes

Veel letterlijker dan een worstenbroodje wordt het niet: een broodje met een worst erin. Toch is dit eenvoudige broodje waanzinnig populair in Brabant en omstreken. En daar is een goede reden voor, ze zijn namelijk waanzinnig lekker.

Deze brabantse worstenbroodjes zijn perfect voor een zondagse brunch of lunch. Combineer het met onze heerlijke homemade ketchup en de dag kan niet meer stuk!

Maak de broodjes wat kleiner en je hebt een super leuk borrelhapje.

Ingrediënten voor 15 worstenbroodjes

Deeg

  • 100 gram volle melk (op kamertemperatuur)
  • 250 gram tarwebloem
  • 4 gram instant gist
  • 5 gram zout
  • 5 gram basterdsuiker
  • 65 gram boter

Gehaktworstjes

  • 380 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • 40 gram paneermeel
  • 1 zakje gehaktkruiden (bijv. Verstegen Mix voor gehakt traditioneel)

Extra

  • Ei, om af te strijken

Benodigdheden

Keukenmixer, met deeghaak.

Bereiding

We starten met het maken van het deeg.

Weeg de melk af en voeg de gist en het suiker toe en zet even apart. Voeg ondertussen de tarwebloem, het zout en de boter toe aan de kom van de keukemixer. Meng dit even door op stand 1.

Voeg vervolgens het melkmengsel toe aan de kom met bloem en draai alles op stand 2 tot een mooi soepel deeg in ongeveer 8 minuten.

Haal het deeg uit de kom en verdeel het deeg in stukjes van 30 gram en bol direct op. Dek de bolletjes af met plastic folie of een vochtige doek en laat 30 minuten rusten.

Bekijk dit filmpje van Robert van Beckhoven voor een goede uitleg over opbollen.

Meng ondertussen alle ingrediënten voor de gehaktworstjes goed door elkaar en weeg porties van 30 gram af. Vorm er vervolgens worstjes van.

Na het rijzen rol je de bolletjes voorzichtig met een deegroller tot een ovaal lapje deeg. Leg een worstje in het midden van het lapje deeg. Vouw de gehaktworstjes erin door eerst de kopse kanten er omheen te vouwen. Daarna vouw je de andere zijden naar binnen toe en knijp je het deeg aan elkaar vast. Rol het broodje daarna nog even voorzichtig na, todat je een mooi broodje hebt.

Pak een met bakpapier beklede bakplaat en leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden erop.

Strijk de broodjes in met het losgeklopte eitje. Dek de worstenbroodjes weer af met plastic folie of een vochtige doek en laat nog eens 60 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bak de broodjes in 18 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!

Geef een reactie