Boeuf Bourguignon

on

Een Franse klassieker, de boeuf bourguignon. Deze stoofpot is rijkelijk gevuld met groente en vol van smaak doordat het vlees uren stooft in de rode wijn. Je hebt even geduld nodig, maar dat is dit gerecht meer dan waard.

Ingrediënten 4 personen

  • 750 gram runderlappen
  • 250 gram champignons
  • 300 gram zilveruitjes
  • 2 uien
  • 1 grote winterpeen
  • 3 tenen knoflook
  • 750 ml rode wijn
  • 150 gram ontbijtspek
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 30 gram peterselie
  • peper & zout

Benodigdheden

  • grote braadpan

Bereiding

Het makkelijkst voor het maken van deze stoofpot is om alle groenten en vlees voor te bereiden en ik aparte bakjes klaar te zetten. Begin daaorm met het snijden van de uien in ringen, de winterpeen plakjes en pers de knofloof. Snijd de riblappen in stukken van ongeveer 2 cm.

Meng de stukken rundvlees met de uienringen, winterpeen en knoflook in een kom en schenk de rode wijn erover. Gebruik een goede volle rode wijn.
Dek de kom af met folie en zet in de koelkast voor minimaal 4 uur, een hele nacht is het beste. Laat het vlees eerst een half uurtje op kamertemperatuur komen voordat je het gaat bakken. Schep het vlees uit de marinade en dep droog.

Zet een grote pan braadpan op laag vuur en bak de reepjes onbijtspek tot dat ze goudkleurig zijn. Schep ze uit de pan en zet apart. Bak het rundvlees goudbruin. Schep uit de pan en zet ook apart. Als de pan niet groot genoeg is, is het beter om het vlees in delen te bakken.

Haal als laatste de groente uit de marinade en bak deze op laag vuur ongeveer 10 minuutjes, bak de tomatenpuree 1 minuut mee. Voeg nu de marinade, uitgebakken spek en groente toe en breng aan de kook.

Voeg de takjes tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie toe. Het makkelijkste in om dit samen te binden met een keukentouwtje en dan in de pan te leggen. Laat het geheel, zonder deksel, 3 uur zachtjes stoven.

Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze in kwarten, laat de zilveruitjes uitlekken. Voeg de champignons en zilveruitjes toe aan de pan en laat nog 20 a 30 minuutjes mee stoven.

Breng de boeuf bourguignon op smaak met peper en zout. Snijd de rest van de peterselie fijn.

Dan komt het moment waar je uren op gewacht hebt, serveer de boeuf bourguignon met de peterselie en smikkelen naar. Heerlijk met stokbrood, aardappelen of rijst, maar kan ook perfect zonder geserveerd worden.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s