Croque monsieur

De croque monsieur, ofwel de Ubertosti… knapperig brood, ham, gesmolten kaas en een heerlijke bechamelsaus er boven op!

Deze variant komt uit Frankrijk en kan je daar in vrijwel ieder restaurant krijgen. Gelukkig kan je hem ook heel makkelijk zelf maken, wil je weten hoe? Bekijk dan het recept hieronder!

Ingrediënten

  • 4 sneetjes rustiek brood
  • 4 plakken ham
  • 120 gr geraspte kaas (bijvoorbeeld gruyere)
  • Roomboter
  • Mosterd

Voor de bechamel

  • 20 gr roomboter
  • 20 gr bloem
  • 250 ml volle melk
  • Peper
  • Zout

We beginnen met de bechamelsaus. Zet een steelpannetje op middelhoog vuur en smelt hier in de boter. Voeg, als de boter gesmolten is, de bloem toe en roer continue. De roux mag niet verbranden of heel donker worden. Na ongeveer 5 minuten is de roux lichtbruin van kleur en kan de melk toegevoegd worden. Roer goed met een garde, zodat er geen klontjes in de saus komen. Langzaam zal de saus steeds dikker worden. De saus is goed als hij ongeveer de dikte van vla heeft.

Zet ondertussen de grill van de oven aan en zet een koekenpan op middelhoog vuur.

Smeer de broodjes aan één kant in met roomboter en de andere kant met een beetje mosterd.

Leg 2 sneetjes, met de beboterde kant, in de pan. Beleg met 2/3 van de geraspte kaas en de ham. Top met de andere sneetjes en bak totdat de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin is.

Haal de croques uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Smeer twee goede eetlepels van de bechamelsaus over de bovenkant van iedere croque en verdeel de rest van de geraspte kaas er overheen.

Zet de schaal in de oven, onder de grill.

Blijf goed in de buurt, want het kan snel verbranden. Als de bechamelsaus goudbruin is, zijn de croque monsieurs klaar! Dit duurt ongeveer 4 minuten.

Bon apetit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s