Japanse cheesecake

on

Je hebt de foto’s vast wel voorbij zien komen op social media, van die super fluffy Japanse cheesecakes. Ze doen het niet alleen goed op de foto, ze zijn ook nog eens heerlijk om te eten.

Het was wel een beetje puzzelen om het juiste recept te maken. De één smaakte te veel naar een reuze omelet en de andere stortte in zodra hij de oven uit kwam.

De allerbelangrijkste tip: laat je niet verleiden om gelijk een stukje te nemen, maar laat hem echt volledig afkoelen!

Hij is zo al lekker, maar met een beetje rood fruit er bij is hij écht lekker.

Ingrediënten

  • 150 gr suiker
  • 6 eieren
  • 60 gr boter
  • 250 gr roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 100 ml halfvolle melk
  • 60 gr bloem
  • 20 gr maïzena
  • Snuf zout
  • 2 tl vanille extract
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 el citroensap
  • 1/4 tl wijnsteenzuur (of bakpoeder)

Bereiding

Splits de eieren boven een kommetje en zorg er voor dat er geen eidooier in het eiwit terecht komt.

Verwarm de oven voor op 200°c.

Vet een ronde bakvorm goed in en leg een bakpapiertje op de bodem. Als je een springvorm gebruikt, pak deze dan goed in met aluminiumfolie.

Meng, in een schaal, de roomkaas, de eidooiers, de vanille extract, de citroenrasp en het citroensap. Klop dit tot het een gladde, zachte massa is. Met een handmixer gaat dit het makkelijkst.

Verwarm ondertussen de boter en de melk in een pannetje. Het mag niet koken, het moet net warm genoeg worden om de boter helemaal te laten smelten. Voeg dit toe aan de roomkaas en meng goed door.

Zeef de bloem en de maizena boven het roomkaasmengsel en roer het erdoor.

Klop de eiwitten luchtig, met een snufje zout en de wijnsteenzuur of het bakpoeder. Voeg beetje voor beetje het suiker toe, tot je een mooie stijve merengue hebt.

Voeg 1/3 van de merengue toe aan het roomkaasmengsel en meng het er voorzichtig door heen. Vervolgens kan de rest van de merengue toegevoegd worden. Meng alles goed, maar niet langer dan nodig.

Giet het beslag in de bakvorm en tik met de bakvorm op het aanrecht om de grote luchtbellen te laten ontsnappen.

Zet de bakvorm in een grote ovenschaal en vul deze met kokend water, tot 1/3 hoogte van de bakvorm.

Bak de cheesecake 15 minuten op 200 °c en verlaag dan de temperatuur naar 160 °c. Bak nog eens 15 minuten.

Test met een sateprikker of de cheesecake gaar is, het stokje moet er droog uit komen.

Zet de oven uit, maar laat de cheesecake er nog 30 minuten in staan. Zet de ovendeur op een kiertje.

En dan het moeilijkste… laat de taart he-le-maal afkoelen. Het liefst de hele nacht in de koelkast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s