Brioche broodjes

Dit is één van onze populairste recepten. Eenmaal geproefd, wil je nooit meer een ander broodje voor je burger.

Het leuke van dit recept is dat je het ook kan gebruiken om bijvoorbeeld een heel brood van te bakken, of een breekbrood.

Ook kan je bijvoorbeeld rozijnen toevoegen of verse kruiden, voor een twist.

INGREDIËNTEN BRIOCHE-HAMBURGERBROODJES

Recept voor 8 grote broodjes

  • 1 zakje gist
  • 25 gr. suiker
  • 50 ml melk
  • 240 ml lauw water
  • 400 gr. bloem (extra fijn)
  • 60 gr. tarwe bloem
  • 1,5 tl zout
  • 50 gr. zachte roomboter
  • 2 eieren

BEREIDING

Meng het lauwe water, de melk, suiker en gist in een kommetje en laat dit 10 minuten staan.

Doe de bloem, de zachte boter en het zout in de kom van de mixer. Gebruik hier voor de mixer met een deeghaak. Mix dit kort door elkaar.

Je kunt het uiteraard ook met de hand doen. Maak een kuiltje in de bloem en schenk de natte ingrediënten hier in. Voeg dan iedere keer een beetje bloem bij de natte ingrediënten toe, totdat al het vocht, de boter en het bloem met elkaar vermengd zijn.

Voeg dan 1 ei toe en het gistmengsel.

Meng dit heel goed door elkaar, totdat het een plakkerig deeg is.

Wanneer je het deeg met de hand gekneed hebt, is nu het moment om het in een kom te doen. Dek de kom af met een vochtige doek en zet het weg op een warm plekje.

Het deeg moet nu de tijd krijgen om in grootte te verdubbelen, dit duurt ongeveer 90 minuten.

Bestrooi het werkvlak met een handje bloem en stort het deeg er op. Verdeel het deeg in 8 stukken.

Pak een stuk deeg en druk deze plat.

Pak steeds een zijkant en vouw deze naar binnen, herhaal dit een aantal keer.

Draai nu het bolletje om, zodat de vouwnaden aan de onderzijde zitten.

Bol het deeg nu op door je hand er overheen te leggen en het binnen je hand te draaien. Door deze techniek krijg je een mooi glad bolletje.

Leg het bolletje daarna op een bakplaat, bekleed met met bakpapier. Bedek de bolletjes met een theedoek en laat ze nog eens 90 minuten rijzen.

Verhit de oven voor op 175 °C (hete lucht) en zet een lege ovenschaal onder in de oven.

Klop een eitje los met een scheutje water en bestrijk de bolletjes voorzichtig met een kwastje.

Wil je sesamzaadjes op de broodjes, dan is nu het moment om ze te bestrooien!

Zet de bolletjes in de oven en gooi een kopje water in de ovenschaal, onder in de oven. Door de stoom krijgen de bolletjes een mooie korst en blijven ze zacht.

Bak de bolletjes in 15 tot 20 minuten gaar. Verplaats ze naar een rek en laat ze afkoelen.

Eet smakelijk!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s